Super Magic

Alla inlägg under juni 2013

Av Malin Sjöström - 22 juni 2013 15:50

För andra dagen i rad har jag varit på Karlstad brukshundklubb & kollat på freestyletävlingarna. Igår tyckte jag det mest var skönt att inte tävla, för jag kunde vara helt avslappnad hela dagen, utan att behöva tänka på så mycket. Idag var det lite värre. Jag blev JÄTTESUGEN på att starta själv, men för tillfället har jag ju ingen hund jag kan tävla med.  Jag önskar att Java fick vara frisk, inte bara p.g.a tävlingarna, utan även för hennes egen skull. Fast mitt hjärta talar sitt tydliga språk - sjuk eller frisk, i mina ögon kommer hon alltid att vara nummer 1!!  



Ni som läste bloggen igår vet ju att Rally var med hela dagen igår & miljötränade sig lite, & tanken var att hon skulle få vara med hela dagen även idag, men det blev inte riktigt så. I början av dagen regnade det & blåste halv storm & stackars Rally frös jättemycket & kunde därför inte vara varken tyst eller stilla. Så jag hörde av mig till Foxie's matte & frågade om dem ville ha henne, vilket dem ville! Så jag åkte iväg med henne & hon kommer nu att vara borta 2 nätter, sen kommer hon hem & vi får då lite ensamtid tillsammans.

Imorrn åker nämligen Java hem till familjen Karlstam där hon ska stanna tills på fredag!! Jag kommer att sakna henne grymt mycket, men jag vet att hon har det bra & trivs där. Och skulle det hända nåt så är det ju bara att höra av sig & åka dit om det krisar.
Så efter att Java har åkt imorrn på förmiddagen så kommer jag att vara HELT HUNDLÖS 1,5 dygn & det händer inte så ofta! Men det ska bli skönt att slippa tänka på tjejerna, & bara kunna göra vad jag vill. Fast jag blir väl i vanlig ordning rastlös när jag väl får egentid, haha, så brukar det ju bli.

Nej, dags att åka & handla, sen blir det inte många mer knop idag kan jag lova, & som tur är så är även Java trött & vill vila!

Av Malin Sjöström - 21 juni 2013 17:58

Hela den här dagen har spenderats på Karlstad brukshundklubb där det har varit freestyletävling. Vi hejade på våra träningskompisar & för en del gick det riktigt bra. Java & Rally skötte sig fint, Rally hade lite svårt att slappna av, men hon är ju som hon är, haha. Java visade som vanligt att hon är rutinerad & vet hur man ska bete sig på tävlingar.
När jag skulle filma Elin så hade jag ingen som kunde hålla i hundarna, så jag band fast Rally's koppel i Java's halsband & sa sen åt Java att stanna där hon låg & det funkade riktigt bra! Trots att Rally drog lite så reste sig inte Java, så när jag kom tillbaka till dem efter Elin's start så fick dem lite köttbullar, mina duktiga tjejer.

Under lunchpausen så fick Rally testa en riktig tunnel. För att få henne att gå in i den helt frivilligt så skickar man bara Java först!  Sen sprang Rally igenom där flera gånger & tyckte att det var skitskoj! Även senare, när vi bara skulle gå förbi tunneln så ville lilla räven springa igenom igen & självklart fick hon det.



Om ett tag blir det fullt hus här hemma då Hanna kommer & ska sova här med sina 3 hundar. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det med surtanten, men jag kommer nog på nåt. Rally lär väl inte klaga över att få lite nya polare, men det är som sagt värre med hon som inte mår så bra. Under natten har jag iaf en bra lösning på problemet, så det känns skönt.

Nej, om man skulle ta & skura en omgång? Jag har missat nån kissfläck här inne, för det luktar verkligen valpkiss & det är inte sådär jättemysigt - så fram med skurhinken!

Av Malin Sjöström - 20 juni 2013 20:06

Dagen startade med att jag åkte iväg till stallet där jag fick köra Stjärnan till betet, han är inte alltid så snäll att köra, så därför ringde dem till mig & frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp, & självklart gör jag gärna det!! Han var snäll att både lasta & köra idag, så snäll har han nog aldrig varit förut, eller jo, senaste gången, så det kanske vänder nu? Hur som helst så är han (& de andra ridskolehästarna) på välförtjänt semester! I slutet av Juli är det dags för dem att åka hem igen, så vi får väl se om jag ska köra honom då också.

Mina tjejer fick stanna hemma under den tiden eftersom jag inte körde Champis med min bil (har ju inget drag). När jag kom hem så kom BÅDA ut ur buren, så frågan är ju om dem har legat där tillsammans, för dem såg rätt så trötta ut. I vilket fall som helst så är jag glad över att Java låter Rally komma allt närmare. Så frågan är om hon mår bättre, eller bara har insett att Rally inte tänker skada henne...?

Mitt på dagen så rastade jag Elin's grabbar & att vara ute & gå med 4 hundar samtidigt var en utmaning, hur fan klarade jag av det på hunddagiset?! Iofs så är det skillnad beroende på vilka hundar man har, har man en Rally så blir det genast svårare.  Java kunde jag släppa lös, David & Leo gick & drog som satan, & så hade vi den lilla snorvalpen som inte alls ville gå! Så ja, det måste ha sett ganska roligt ut, & det var rätt så komiskt, men jävlar vad svettig jag blev på den lilla turen, jisses.

Efter promenaden & utfodring så var det dags för mig att åka ner till stan på mitt möte, så då fick tjejerna vara ensamma hemma igen. Och det verkar ha gått bra, ingenting är söndertuggat & dem var lugna när jag kom hem. Förhoppningsvis fortsätter det att gå åt det här hållet, men det gäller ju att underhålla det. Nästa gång ska jag sätta på filmkameran igen för att checka av dem.

När mitt möte var slut så åkte jag hem, hämtade andan, & sen var det dags för dagens långpromenad. Jag, Elin, Jasmine & våra 8 (!!) hundar gick en lång skogspromenad. Lilla Rally tyckte först att Jasmine's 4 hundar var lite läskiga, för hon har ju aldrig träffat dem förut. Men vi bara fortsatte att gå & lilla räven blev mer & mer självsäker. Till slut så gick hon långt fram med dem andra & man kunde tro att hon har känt allihop hela livet.



Nu är både Java & Rally helt slut, & själv är jag inte så jävla kaxig heller. Imorrn är det freestyletävling på Karlstad brukshundklubb så då ska vi dit & kolla. Hade Java varit frisk så hade vi med största säkerhet tävlat själva, men nu går ju inte det. Så jag får se det som bra miljöträning för Rally, & Java klagar nog inte över att få vara ute hela dagen!
På kvällen, efter tävlingen, så ska Hanna med sina 3 hundar följa med hem & sova över här, vilket kan bli spännande. Java kommer då att få sova i min brors rum eftersom hon inte är så glad på andra hundar inomhus. Men det blir nog bra, hon har sovit där inne förut, så det borde inte bli några problem.

Nej, det lär bli en tidig kväll, jag har hållit igång idag så jag behöver sova mycket. Iofs så sov jag typ en halvtimme mellan stallet & promenaden, men jag behöver mer än så.

Av Malin Sjöström - 19 juni 2013 15:07


Sådär ser Java ut för det mesta nu för tiden, visar tänderna & morrar högt åt lilla Rally som bara fjäskar för henne. Men så länge Java håller sig till att hota Rally så låter jag dem hållas, Rally måste ju faktiskt lära sig att hålla mer avstånd till Java när hon inte vill att nån ska vara nära henne. Jag önskar ju att dem kunde leka med varann, & det gör Rally också.

Igår & idag har Bira varit här, & ja, det är väldigt ovant att hantera 3 hundar själv, men det kommer väl snart att kännas bättre. På hunddagiset kunde jag ju vara ute med 5 stycken samtidigt, så jag ska nog fixa 3 stycken igen, ge mig bara lite tid.  Inomhus har det gått jättebra, Bira kan slappna av & inte bara gå runt, trots att hon inte har varit här på några veckor. Ute går det väl också bra, men det är som sagt fullt upp med 3 hundar.

Innan Bira åkte hem idag så lekte hon & Rally lite med varann!! Rally var överlycklig för att nån ville leka med henne, även om Bira inte riktigt visste HUR hon skulle leka med den lilla räven. Så himla roligt att se dem, & Bira som är så brutal i vanliga fall är jätteförsiktig med räven.



Nu har Bira åkt hem igen & kommer tillbaka på måndag igen. Fram tills dess så har vi massor av saker att göra.

Imorrn bitti ska jag köra Champis till sommarbetet, han är ju lite speciell att köra om man säger så, därför har dem kallat in mig.  Jag har ju kört honom många gånger, så jag vet hur han funkar, men visst blir det ett äventyr.
Senare på dagen har jag terapi i stan, så då blir jag borta ett par timmar, så ja, hundarna kommer att få en del ensamhetsträning imorrn. Visst, nu kommer säkert min lillebrorsa att vara hemma, men dem får träna sig på att vara utan mig.

På fredag & lördag är det freestyletävlingar här i Karlstad som jag tänkte åka & titta på. Måste ju se hur det går för alla träningskompisar, plus att det är bra miljöträning för Rally. Hur jag ska göra med Java har jag inte bestämt än, förmodligen får hon följa med hon också, även om hon kanske inte tycker att det är jättehäftigt.

Söndagen blir en vilodag, så att vi orkar med nästa vecka!

Av Malin Sjöström - 18 juni 2013 15:11

Vi startade tidigt med lite freestyleträning tillsammans med Elin & My. Fast eftersom det var så varmt & hundarna var sega, så blev det mest att vi satt i gräset & pratade. Men det var mysigt det med.

Efter träningen så kom vi hem, landade lite, & sen åkte vi iväg till Sundsta-tjärn där hundarna fick bada. Jag själv gick ut en bit i vattnet, men det var kallare idag så jag valde att inte simma nånting. Bira (som är här idag) fick simma en del i koppel & Java simmade såklart lös. Rally fick sig en mycket kort simtur också, den här gången i flytväst, men den var lite stor. Så nu får hon växa lite innan jag tvingar i henne i vattnet nästa gång, så länge det inte är värmebölja & hon måste svalka av sig.
När alla hade simmat en stund så satt vi på "stranden" & solade/torkade. Rally rullade sig en del, Java låg mest & surade över att hon inte fick bada mer, & Bira var stundtals hopplös. Passivitetsträning är INTE hennes grej, men emellanåt funkade det, så det är bara att träna vidare, även om man blir halvt galen på henne ibland.  



Hemma funkar allting bra mellan dem, fast det kan ju bero på att alla brudarna är trötta efter alla timmarna utomhus. Java ligger helt död här under bordet, Rally ligger bredvid mig i soffan, & "lilla" Bira ligger på golvet nedanför soffan. Så ingen ilska från Java än så länge, så det är ju väldigt positivt.

Om hundarna vaknar till liv senare idag så blir det fortsatt träning för huvudet, blev ingen sån alls igår eftersom dem var så trötta. Så vi gör ett nytt försök idag.

Liten uppdatering om Java: Inatt har hon spytt en del & så har hon diareé så efter att ha pratat med Strömsholm så är det bestämt att hon ska sluta med Metacam 3 dagar & se vad som händer. Blir magen bra så ska jag sätta in Metacam igen, & skulle den då krascha så skulle jag höra av mig igen. Blir hon inte bra trots att jag tar bort medicinen så skulle jag också höra av mig igen & så kanske vi måste åka in tidigare. Ska detta aldrig ta slut?

Av Malin Sjöström - 17 juni 2013 16:39


Efter mitt möte i stan så träffades jag & Elin & tog en promenad i solen. Numera när vi träffas så blir Rally glad & visar att hon känner Elin & hennes hundar, & det är roligt att se. I början så tyckte hon att dem var lite läskiga, speciellt David eftersom han skäller en del, men nu älskar hon honom! Hon fjäskar väldigt mycket för Elin's grabbar, men dem är så snälla så det gör ingenting.

Som ni ser på gruppfotot så börjar Rally kunna "sitt" utomhus! Vi kör även mycket "stanna", men mest inomhus & det har hon svårt för även där. Men hon lär sig nog snart. Igår påbörjade vi även "ligg", något Rally tycker är jättesvårt. När hon kan dessa basic-sakerna så blir det freestyle-moves!  Men det tar nog minst nån vecka till innan, vill vara säker på att hon förstår dem andra sakerna först.

I slutet av promenaden så blev jag jättevarm, så jag bestämde att jag & mina tjejer skulle åka ner till Sundsta-tjärn & bada! Så det blev årets premiärdopp för mig, & Rally's allra första simtur!! Tyvärr så hittade jag inte hennes flytväst (som hon får ärva efter min kung), så jag fick hålla en hand under magen så att hon inte skulle sjunka. Kan ju säga att hennes simteknik inte var den bästa.  Men det är inte alltid lätt när man är liten & testar nånting nytt. När jag har hittat flytvästen så blir det mer simträning, fast bara jättekorta sträckor, det räcker gott & väl med ett par meter.
Min snälla lillebrorsa följde med till sjön & tog kort, ville ju så gärna ha Rally's första bad på kort! Tog även en del på min stora prinsessa, eller ska jag säga sjöodjur?







På vägen hem åkte vi förbi McDonalds där jag köpte mat, & sen åkte vi hem & då fick även hundarna mat. Nu ligger dem här i soffan resp. fåtöljen & är helt slut båda två. Skönt, då behöver inte jag tänka på dem på en stund.  

Senare idag har jag tänkt att fortsätta med "stanna-varsegod" samt "ligg". Java får göra lite vanliga saker, om jag inte hittar på nånting helt nytt för henne, det var längesen nu. Det svåra är bara att komma på vad & sen hur jag ska få henne att förstå. Får checka in youtube tror jag, haha.

Av Malin Sjöström - 16 juni 2013 18:58

Igår glömde jag helt bort att blogga, kom på det när jag skulle gå & lägga mig, & då var jag på tok för trött för att orka skriva något. Men men, så kan det bli.

Igår tog jag & Elin en långpromenad med hundarna & alla uppskattade det. Java hade bara vatten i huvudet & skulle promt bada överallt, så hon tappade hörseln emellanåt. När vi sen kom hem så tog det över en timme för henne att återhämta sig, så ja, den promenaden var nog lite för lång. Men det visste jag ju inte innan att den skulle bli, men nu vet jag.

Så idag blev det en kortare promenad i skogen, & ja, hon tyckte att det också var skoj! Allra helst vill hon ju springa & leka med Leo, men han får ju inte vara lös än, men snart så! Han är en av de få hundar som Java inte är superarg på...



Nu har även Rally kommit hem, till Java's stora besvikelse. Det känns hemskt att "utsätta" Java för Rally när hon så tydligt talar om att hon inte vill ha henne här. Men jag vill ju kunna ha båda mina hundar hemma. Det är inte så att Java biter, men hon visar tänderna & morrar väldigt, väldigt mycket. Så jag lägger mig i ibland & styr upp det hela, men det blir ändå en viss stämning i flocken. Nu ligger dem dock & sover här i mitt rum båda två, så förhoppningsvis taggar Java ner lite snart.

Rally har haft det superskoj hos Foxie (med familj)! Foxie tinade upp & har både sovit & lekt med snorvalpen, så jag kan bara tänka mig hur lycklig Rally måste ha varit - äntligen en hund som vill ha henne nära! Jag hoppas att hon & Java ska bli lika bra vänner, bara Java blir frisk...

Av Malin Sjöström - 14 juni 2013 19:49

Jag har fått en önskan om att skriva & berätta om hur det är att importera en hund från utlandet, så jag tänkte dra det nu.
Jag har ju importerat både Magic & Rally, men eftersom reglerna har ändrats lite så tänker jag bara berätta hur jag gjorde för Rally, för det andra är ju inte längre aktuellt.

För att få ta in en hundvalp (kattunge eller illervalp) så måste hunden vara under 3 månader gammal. Är den över 3 månader vid införseln så gäller helt andra regler & dem har jag inte koll på.
Det är en del papper som måste fixas innan allt är frid & fröjd, & man måste vara ute i god tid. När det blev bestämt att jag skulle köpa Rally så var hon redan 10 veckor (eller nästan 10 veckor), så jag fic höra av mig till Jordbruksverket & fråga om dem kunde snabba på pappersarbetet lite, vilket dem snällt gick med på. I vanliga fall har dem 15 dagar (tror dem menar vardagar) på sig att behandla äreendet från det att alla papper plus inbetalningen kommit in, tills dess att deras beslut ska ha fattats. Men eftersom Rally redan var såpass gammal så skyndade dem som sagt på allting. Jag betalade in 900:- & mailade samtidigt in alla papper dem ville ha, & detta gjorde jag på en måndag. På onsdagen ringde jag & kollade hur det gick för dem, då sa dem att införseln blivit beviljad, men att en veterinär var tvungen att skriva på intyget innan dem kunde skicka hem det till mig. Jag frågade då hur lång tid dem trodde att det skulle ta & den jag pratade med då sa att han trodde att jag skulle få tillståndet redan på fredagen. Sen så sa han att jag skulle ringa även på torsdagen för att "påminna" dem om att lägga på kuvertet & skicka det med A-post så att det skulle komma fram så fort som möjligt. Jag ringde dem på torsdagen & då postade dem kuvertet, vilket gjorde att jag fick det redan på fredagen - 4 dagar efter att jag skickade in allt! Så snacka om bra service från Jordbruksverket!!

Det man behöver skicka in är ett intyg från uppfödaren om att valpen inte har varit i kontakt med vilda djur, & på det intyget ska även uppfödarens & köparens uppgifter finnas med, samt det viktigaste av allt - valpens id-nummer. Man ska även skriva ut en ansökan från Jordebruksverkets hemsida som man fyller i & skriver på, & även i den ska valpens id-nummer finnas med, så man kan inte ansöka om tillstånd innan valpen blivit id-märkt. Det sista pappret som måste finnas med i ansökan är ett bevis på att man har betalat avgiften till dem, så jag skrev ut en sida från internetbanken där det tydligt stod Jordbruksverket som mottagare.

Sen då? Jo, när man har fått hem tillståndet så är det bara att åka iväg & hämta valpen! En sak man bör tänka på är att om valpen t.ex inte får flyga innan den har fyllt 12 veckor så behöver man ju planera sin resa ordentligt eftersom den INTE får hinna fylla 3 månader!
När man åker över gränsen med valpen så ska man ha ORIGINAL-pappret på tillståndet från Jordbruksverket, samt kunna styrka valpens identitet (vilket görs via id-märkningen). Så man får inte glömma det viktiga pappret, för då kan man bli nekad att få ta in valpen i Sverige!

När jag hämtade Rally så behövde vi aldrig visa några papper, men jag kan ju slå vad om att vi hade blivit stoppade om vi inte haft med oss dem, haha. Så nej, chansa inte!

Efter hämtningen så ska valpens stamtavla (om den nu är renrasig) i ORIGINAL skickas in till SKK tillsammans med en blankett om registrering i SKK. Att registrera valpen i SKK tror jag kostar 600:-, men jag är inte helt säker. ALLA renrasiga hundar som ägs av en svensk person måste vara reggad i Svergie för att få tävla & ställas ut. Så det utländska reg-nummret gäller alltså inte, trots att båda klubbarna ingår i samma organisation.
Sen tillkommer ännu en obligatorisk grej & det är att regga hunden i Jordbruksverket, vilket kostar 70:-

När jag sen skulle försäkra Rally i Agria så ville dem helst ha ett svenskt veterinärintyg för att veta att hon var helt frisk, så det var bara att boka tid på djursjukhuset så fort som möjligt. Hon blev helt godkänd, men det trodde jag ju inte nånting annat om!  Det är väl bäst att säga att hon var veterinärbesiktad i Finland tillsammans med sina kullsyskon, men eftersom det var några veckor innan jag hämtade henne så ville Agra ha det svenska veterinärintyget & då fixade jag det, hellre det säkra före det osäkra.

Sen är det nog inte så mycket mer, jo, om man reser med valpen genom flera länder så måste man ansöka om att få ta in valpen i ALLA dessa länder, även om man bara ska resa igenom. För mig har det aldrig varit aktuellt eftersom både Magic & Rally kommer från Finland. Men allt går ju att kolla upp. Så ja, det är lite krångligare att importera en valp än att köpa en i Sverige, men ibland är det ändå värt det.

Har ni frågor om detta så är det bara att fråga på! Är det nånting annat ni vill att skriver om så är det bara att skriva det också!  



Rally & hennes mormor (Magic's kullsyster) Lyyli, i Finland vid hämtningen!

Presentation


Malin - innehavare av kenneln Super Magic, & ägare till bc'n Java & lundehunden Rally

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards