Super Magic

Alla inlägg den 14 juni 2013

Av Malin Sjöström - 14 juni 2013 19:49

Jag har fått en önskan om att skriva & berätta om hur det är att importera en hund från utlandet, så jag tänkte dra det nu.
Jag har ju importerat både Magic & Rally, men eftersom reglerna har ändrats lite så tänker jag bara berätta hur jag gjorde för Rally, för det andra är ju inte längre aktuellt.

För att få ta in en hundvalp (kattunge eller illervalp) så måste hunden vara under 3 månader gammal. Är den över 3 månader vid införseln så gäller helt andra regler & dem har jag inte koll på.
Det är en del papper som måste fixas innan allt är frid & fröjd, & man måste vara ute i god tid. När det blev bestämt att jag skulle köpa Rally så var hon redan 10 veckor (eller nästan 10 veckor), så jag fic höra av mig till Jordbruksverket & fråga om dem kunde snabba på pappersarbetet lite, vilket dem snällt gick med på. I vanliga fall har dem 15 dagar (tror dem menar vardagar) på sig att behandla äreendet från det att alla papper plus inbetalningen kommit in, tills dess att deras beslut ska ha fattats. Men eftersom Rally redan var såpass gammal så skyndade dem som sagt på allting. Jag betalade in 900:- & mailade samtidigt in alla papper dem ville ha, & detta gjorde jag på en måndag. På onsdagen ringde jag & kollade hur det gick för dem, då sa dem att införseln blivit beviljad, men att en veterinär var tvungen att skriva på intyget innan dem kunde skicka hem det till mig. Jag frågade då hur lång tid dem trodde att det skulle ta & den jag pratade med då sa att han trodde att jag skulle få tillståndet redan på fredagen. Sen så sa han att jag skulle ringa även på torsdagen för att "påminna" dem om att lägga på kuvertet & skicka det med A-post så att det skulle komma fram så fort som möjligt. Jag ringde dem på torsdagen & då postade dem kuvertet, vilket gjorde att jag fick det redan på fredagen - 4 dagar efter att jag skickade in allt! Så snacka om bra service från Jordbruksverket!!

Det man behöver skicka in är ett intyg från uppfödaren om att valpen inte har varit i kontakt med vilda djur, & på det intyget ska även uppfödarens & köparens uppgifter finnas med, samt det viktigaste av allt - valpens id-nummer. Man ska även skriva ut en ansökan från Jordebruksverkets hemsida som man fyller i & skriver på, & även i den ska valpens id-nummer finnas med, så man kan inte ansöka om tillstånd innan valpen blivit id-märkt. Det sista pappret som måste finnas med i ansökan är ett bevis på att man har betalat avgiften till dem, så jag skrev ut en sida från internetbanken där det tydligt stod Jordbruksverket som mottagare.

Sen då? Jo, när man har fått hem tillståndet så är det bara att åka iväg & hämta valpen! En sak man bör tänka på är att om valpen t.ex inte får flyga innan den har fyllt 12 veckor så behöver man ju planera sin resa ordentligt eftersom den INTE får hinna fylla 3 månader!
När man åker över gränsen med valpen så ska man ha ORIGINAL-pappret på tillståndet från Jordbruksverket, samt kunna styrka valpens identitet (vilket görs via id-märkningen). Så man får inte glömma det viktiga pappret, för då kan man bli nekad att få ta in valpen i Sverige!

När jag hämtade Rally så behövde vi aldrig visa några papper, men jag kan ju slå vad om att vi hade blivit stoppade om vi inte haft med oss dem, haha. Så nej, chansa inte!

Efter hämtningen så ska valpens stamtavla (om den nu är renrasig) i ORIGINAL skickas in till SKK tillsammans med en blankett om registrering i SKK. Att registrera valpen i SKK tror jag kostar 600:-, men jag är inte helt säker. ALLA renrasiga hundar som ägs av en svensk person måste vara reggad i Svergie för att få tävla & ställas ut. Så det utländska reg-nummret gäller alltså inte, trots att båda klubbarna ingår i samma organisation.
Sen tillkommer ännu en obligatorisk grej & det är att regga hunden i Jordbruksverket, vilket kostar 70:-

När jag sen skulle försäkra Rally i Agria så ville dem helst ha ett svenskt veterinärintyg för att veta att hon var helt frisk, så det var bara att boka tid på djursjukhuset så fort som möjligt. Hon blev helt godkänd, men det trodde jag ju inte nånting annat om!  Det är väl bäst att säga att hon var veterinärbesiktad i Finland tillsammans med sina kullsyskon, men eftersom det var några veckor innan jag hämtade henne så ville Agra ha det svenska veterinärintyget & då fixade jag det, hellre det säkra före det osäkra.

Sen är det nog inte så mycket mer, jo, om man reser med valpen genom flera länder så måste man ansöka om att få ta in valpen i ALLA dessa länder, även om man bara ska resa igenom. För mig har det aldrig varit aktuellt eftersom både Magic & Rally kommer från Finland. Men allt går ju att kolla upp. Så ja, det är lite krångligare att importera en valp än att köpa en i Sverige, men ibland är det ändå värt det.

Har ni frågor om detta så är det bara att fråga på! Är det nånting annat ni vill att skriver om så är det bara att skriva det också!  



Rally & hennes mormor (Magic's kullsyster) Lyyli, i Finland vid hämtningen!

Presentation


Malin - innehavare av kenneln Super Magic, & ägare till bc'n Java & lundehunden Rally

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards