Super Magic

Direktlänk till inlägg 22 mars 2012

Ångest trots en bra dag

Av Malin Sjöström - 22 mars 2012 17:06

 

Idag har det varit en bra dag, det hela startade med en långpromenad tillsammans med morsan i det fina vädret. Vi gick ett motionsspår på Skutberget & stundtals fick Java gå i selen & stundtals fick hon springa lös. Det kom förbi en dam på cykel med 2 fina whippet-hundar & hade Java fått bestämma så hade hon utan tvekan hängt på dem! Hon gnällde & försökte slita sig loss ur selen, haha, det tog ett tag innan hon gav upp & kunde gå lugnt igen.

Efter promenaden hämtade vi upp min lillebrorsa & släppte av morsan på jobbet. Jag & Nikke åkte till akuten där vi hälsade på hans flickvän Louise & efter det åkte vi & handlade. Jag köpte massa hundmat, stora säckar till både Java & Rally (så nu har de ett tag framöver!), plus att jag fyllde upp min frys & mitt kylskåp en del.

Det är först nu som jag har en lugn stund & det är efter såna här hektiska dagar som jag mår skit när jag väl slappnar av, vilket jag verkligen gör nu!  Jag vill skada mig så otroligt mycket, finns inga ord i världen som kan beskriva hur gärna jag vill göra det, men jag FÅR INTE!!! Hur gärna jag än vill så är det förbjudet, & det måste jag påminna mig själv om om & om igen. För det är inte värt det, jag förlorar så otroligt mycket i samma ögonblick som jag skadar mig & jag vill inte förstöra mig själv & min framtid mer än jag redan gjort.
Men vad gör man när ångesten håller en i ett hårt grepp? När tårarna bränner bakom ögonlocken helt utan anledningen? Och hur hindrar man väggarna från att dra ihop sig ännu mer? Luften börjar ta slut & paniken är ett faktum. Vad gör man då?! Kan nån svara på det?!

Jag har fått 2 jobbiga telefonsamtal idag som väckt upp känslor & tankar som jag bara vill glömma, som jag inte orkar ta tag i överhuvudtaget.  Imorrn har jag möte med min läkare & min samtalskontakt & jag skulle blåljuga om jag sa att jag kände mig lugn inför det!! Kanske är det därför jag mår så dåligt nu? För att jag är så förbannat nervös inför morgondagens möte? Men ärligt, vad fan skulle kunna hända under mötet? Jag har ingenting att oroa mig för, ändå är det precis det jag gör - oroar mig.

Nej, en promenad med Java får det bli nu, måste fokusera på nånting annat en stund, måste få bort paniken & kunna andas igen.

 
 
Ingen bild

Heidi Svahn

22 mars 2012 17:29

Hej Malin, jag har varit paniker hela mitt liv känns det som och snart är jag 49 år. Känner igen så mycket av det du skriver och hur maktlös man kan känna sig. Egentligen vill man inte skada sig själv utan själva ångesten så att den försvinner... Skulle vilja ge dig en kram och lova att det blir faktiskt LITE lättare med tiden. Det är OK att ha skitdagar även om man är paniker, det behöver inte vara världens ände. Jag gick i psykoanalys många år och lärde mig om mig själv, det hjälpte. Jag hoppas du får all den hjälp du kan få med! När ångestvågorna sköljer in så andas djupt och långsamt, de klingar av även om det känns som de ska svepa med dig. Jag vet hur jäkligt det kan vara men minns att när det känns som om du är längst ner på botten så finns det bara en väg- upp! Kramar, Heidi Svahn.

 
Ingen bild

Kristina

22 mars 2012 22:10

Lycka till imorgon. Kram Kristina

 
Ingen bild

Monika johansson

26 mars 2012 02:49

Hej Malin!
Även jag har samma erfarenheter som du och Heidi och det är precis som hon skriver, att om man orkar ta emot den hjälp som erbjuds så lär man så småningom sig hur man själv fungerar. När jag var som sämst, i början på 90-talet, så fick jag en liten lapp av min psykolog med tre små ord på: Känsla, Tanke och Handling.
Den lappen ligger fortfarande kvar i min plånbok och ibland tar jag fram den och tänker tillbaka på hur det var då och hur bra det, trots allt, har blivit.
De här tre orden är grunden inom KBT-behandlingen (kognitiva beteendeterapin) och innebär i mycket förenklad form att man får dem som redskap för att, för sig själv, reda ut varför man reagerar som man gör.
Känsla: "Oj, nu är det såhär igen2...Ångesten slår sina vidriga klor i bröstet på en och hjärtat slår som en stångjärnshammare...luften räcker ingenstans...Då får man försöka andas djupt (precis som Heidi beskrev) och bara försöka vänta ut anfallet, för det går över även om det inte känns så just då. Det har du säkert också varit med om att det kan göra.
Tanke: När anfallet har släppt och man har fått lite vila så kan man börja försöka fundera ut vad det kan ha varit som triggade igång det, den här gången...Detta stadie kan vara både snabbt avklarat eller ta väldigt lång tid, helt beroende på vad man själv kommer underfund med på vägen...Det är oftast här den längsta processen pågår eftersom det kan vara olika saker som triggar olika gånger.
Handling: När man kommit underfund med lite av vad som får en att reagera som man gör så kan man också börja jobba på hur man ska gå tillväga för att lära sin kropp och själ att inte reagera som den gör. Du har ju redan börjat skaffa dig "redskap" för att bryta dina panikattacker när du känner att de är på väg, genom att t ex gå ut med Java eller att städa. Om man orkar sysselsätta sig med något så kan man ofta avleda reaktionen och den klingar av...
Så småningom så kommer du att kunna känna på dig långt i förväg att du kan vara på väg att "bygga upp" en attack och då kommer du också att kunna lära dig hur du ska tänka och resonera med dig själv för att den inte ska få chansen att ta över.
Vid enstaka tillfällen så har jag även använt mig av metoden att helt enkelt gå och lägga mig och låta attacken "ha sin gång"...Den klingar oftast av på bara en liten stund när jag gjort så här och sedan har jag oftast sovit efteråt. På så sätt har jag lärt mig och min kropp att själva panikattacken "egentligen inte är farlig"...
Allt detta tar tid att lära sig, men när man nått dit så har man till största delen "tagit tillbaka" den makt som paniken har över ens liv och det är inte längre lika handikappande.
När man känner att man börjar reagera så kan man på nåt sätt "ställa sig lite vid sidan om sig själv" och fråga sig vad det nu var som fick en att reagera som man gjorde. Då lyckas man ofta "avdramatisera" det hela för sig själv och kan hantera det hela mycket bättre...
Nu låter det säkert som att jag har svar på allt men så är det naturligtvis inte...Detta är bara de erfarenheter jag själv gjort och som gör att jag har ett hyfsat bar liv "med mig själv" numera. Vägen hit har utan tvekan varit lång och det tog många år innan jag överhuvud taget fick hjälp.
Lägg därtill till att jag under den här tiden var småbarnsmamma och tog mig ur ett vidrigt äktenskap.
Mitt stora stöd genom detta har varit min älskade Leif som från början var en trevlig arbetskamrat i Försvaret, sedan blev en mycket god vän och ett fantastiskt bollplank och så småningom även blev mannen i mitt liv och den som har stått ut med alla mina exter under snart 20 år...
Det tar tid att komma på fötter men du har fått hjälp tidigt i livet och du har en överlevnadsinstinkt och ett "djävlar-aanamma" i dig som går som en röd tråd genom allt du berättar och vågar lämna ut.
Jag är helt övertygad om att du kommer att ta dig igenom allt det här och så småningom komma ut på andra sidan som en stark och engagerad person. man lär sig så oerhört mycket om sig själv och andra på vägen genom allt det här och du har många som stöttar dig, både din riktiga familj och alla vi andra...
Du måste bara vara beredd på att ge det tid...ibland går det framåt med musa-steg och ibland går det även lite bakåt. Men för varje gång man snubblar på vägen så kommer man upp lite fortare igen.

Kom ihåg att när du snubblar då finns vi där och hjälper dig upp igen :)



Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Sjöström - 11 maj 2014 18:14


Nu har bloggandet flyttat till hemsidan helt & hållet. Så vill ni fortsätta följa oss så är det SuperMagic.se ni ska följa i fortsättningen!     ...

Av Malin Sjöström - 10 maj 2014 17:33


Igår var det en väldigt dålig dag, tuff, tung & mörk på alla sätt & vis, men jag tog mig levande igenom den. Eftersom jag inte mådde bra så tränade jag inget med hundarna, för jag ville inte riskera att tappa humöret & bli irriterad i träningen. Dem ...

Av Malin Sjöström - 8 maj 2014 18:40


Åter igen, tack för alla era kommentarer! Det är nyttigt att höra andras åsikter nu när jag själv inte är säker på hur jag ska gå vidare. Jag får svar från SLS (Lundehundssällskapet) imorrn eller under helgen, så vi får se vad dem har att säga. Rasen...

Av Malin Sjöström - 7 maj 2014 20:03


  Kommer jag nånsin att få uppfylla min dröm med att föda upp hundar? Först köpte jag Java, som min tilltänkta stamtik & vad hände med henne? Jo, hon blev sjuk & var tvungen att kastreras.  Sen köpte jag Rally & vad hände då? Jo, hon har fel på ...

Av Malin Sjöström - 6 maj 2014 18:20


Idag blev det inte alls som planerat.  Ingen Bira & ingen långis. Jäkla regn!! Visst, man kan ju faktiskt gå långisar även fast det regnar, men idag gjorde vi inte det. Jag hade ju sett fram emot en skön tur i solen liksom, men nope, inte idag.   ...

Presentation


Malin - innehavare av kenneln Super Magic, & ägare till bc'n Java & lundehunden Rally

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards