Super Magic

Alla inlägg den 18 januari 2013

Av Malin Sjöström - 18 januari 2013 22:22

Eftersom jag nu måste skicka in en ny ansökan till Försäkringskassan om förlängd aktivitetsersättning så innebär det att jag måste samla alla mina journaler från olika avdelningar, välja ut de "viktigaste" sidorna, kopiera, & sen skicka in. Det är med högst blandade känslor jag läser igenom vad som har hänt, det väcker oerhört mycket minnen till liv, såna minnen som man bara vill glömma. Men jag MÅSTE göra det här, annars får jag verkligen ingen förlängd aktivitetsersättning från FK & jag är fortfarande inte stark nog att klara av att söka arbete/jobba/plugga, utan jag behöver MER TID.


Tänkte dela med mig av några journalanteckningar från vårdcentralen, den journalen fick jag hem idag & det gjorde ONT att läsa den. Jag har svårt för att förstå att allt som står där faktiskt har hänt, allt känns som ett dåligt skämt, samtidigt som det är oerhört smärtsamt.

Det är på "egen risk" ni läser detta, jag har inte förfinat det ett dugg, utan det är den brutala sanningen.

Det som står i fet stil har jag skrivit av ordagrant från journalen. Det i vanlig stil är mina egna kommentarer.


"Magerlagd, vägrar kommunicera från början."

Testa själv att vända in & ut på dig själv för en helt främmande människa när du redan mår så dåligt att du har skadat dig ordentligt.


"Malin remitteras tillbaka till psykiatrikliniken. Under tiden som remissen skrivs & telefonkontakt försöker upprättas med psykiatrikliniken avviker hon."

Japp, inte helt oväntat. Säger nån till mig att jag måste stanna för att jag ska bli inlagd så är det klart som fan att jag drar vid första bästa tillfälle!


Båda de styckena ovan kommer från anteckningar som gjordes den 9 Februari 2012, DAGEN EFTER ATT JAG BLIVIT BÄLTAD FÖR FÖRSTA GÅNGEN! Jag var LIVRÄDD för alla sjukpersonal, utom undersköterskan som var med, för henne litade jag på. Ju mer jag tvekade på att våga säga nåt, desto mer försökte de pressa ur mig & då reagerar jag såklart med försvar - bli så tyst som möjligt. När de sedan hotade med inläggning så fick jag panik, allt jag såg framför mig var bältessängen, så det var därför jag stack så fort jag fick chansen!


"Går inte att kommunicera med pat under suturering & inte innan eller strax efter heller. Efter en stund börjar hon svara på frågor men väldigt långsamt med latens. Man får ingen som helst uppfattning om hennes emotionella status förutom att hon mår dåligt. Verkar ha en hög ångestnivå. Säger att hon kan äta 6-7 Stesolid 10 mg på kvällarna men att det inte hjälper. Man får dra ur henne information. Ger ingen information som kan underlätta bedömning av suicidrisk, självskaderisk. Uppenbarligen är det helt nyckfullt & okontrollerat. Pat har dessutom eskalerat sitt självförstörande beteende genom att skära sig på en helt ny lokal som kommer att ge ett fult ärr. Djupare & värre än de tidigare jag har sett på henne. Pat har ju skurit sig oräkneliga gånger, se journal ovan. Undertecknad bedömer att det finns en verklig risk att pat gör något radikalt självdestruktivt som kan kosta henne livet. Bedömer att hennes ångestnivå har eskalerat så att den i kombination med hennes personlighetsstörning är att likställa med allvarlig psykiskt störning. Hon har ingen kontroll över sitt beteende. Vården kan inte ske poliklin nu. Pat tackar också nej till erbjudande om att åka till psykklinik eller psykakuten. Vill inte bli inlagd. Skriver därför LPT enl § 4. Diskuterar med psykjour. Får poliseskort härifrån."

Texten ovan är en bit av den anteckning som läkaren på vårdcentralen skrev sista gången jag skar mig. Han var noga med att poängtera för mig att det var mycket pga att jag skurit på ett NYTT ställe som han inte kunde släppa hem mig. Jag förstår att det måste vara svårt att vara läkare & möta mig när jag precis har skadat mig eftersom ångesten kommer till en grym nivå när jag blir sydd. Jag får ofta panik, skakar, hyperventilerar osv. Så nej, jag kan inte kommunicera då, jag har för fan fullt upp med att överleva! Direkt efteråt är jag alltid helt slut & skulle lätt kunna somna i princip var som helst. Så ja, jag både förstår & inte förstår läkarna, varför verkar de inte vilja förstå hur svårt det är som patient i den situationen? Bara en sån sak som att faktiskt åka in & söka hjälp är ett stort steg som kräver MYCKET kraft & mod. Något de inte alls verkar förstå. Och att dessutom göra det bara några dagar efter att ha blivit utsatt för en av de värsta sakerna man kan tänka sig, ja, det finns liksom inga ord som kan beskriva det.
De kämpade för att hålla mig kvar på vårdcentralen den dagen, den 14 Februari 2012, jag fick ligga i ett rum, på en brits, med vakter utanför. Emellanåt kom undersköterskan som jag litade på & kollade till mig, men hon sa aldrig ett ord. När poliserna sen kom & hämtade mig så mötte jag undersköterskan i korridoren & då vågade/klarade hon inte av att möta min blick, något som jag såg som ett oerhört svek. För inte nog med att de skulle låsa in mig, vårdpersonalen kunde inte stå för det heller!
Så efter denna händelsen så slutade jag att skära mig, för jag visste att jag bara skulle få LPT om jag sökte hjälp igen. Samtidigt så slutade jag oxå med alla mina besök på vc, jag som hade varit där flera gånger i veckan, eftersom jag inte längre kände något förtroende för nån där.
Det tog ett halvår innan jag satte min fot där igen, & då sökte jag pga magen & kramperna. Jag träffade då på undersköterskan & hon blev jätteglad över att se mig igen, hon kramade om mig & frågade varför jag inte hade varit där på så länge. Jag blev inte glad över att se henne, för nej, jag kunde inte förlåta henne, & ärligt talat så kan jag fortfarande inte göra det. Kalla min gärna långsint, men nej, jag kan inte släppa det & gå vidare.

Det är händelser som dessa som jagar mig på nätterna, som ser till att hålla ångesten vid liv & underhåller tankarna på att skada mig eller ta massa tabletter. Jag försöker att fly från dem, på alla sätt & vis, men de jävlarna hinner alltid ikapp mig. Jag lyckades ju faktiskt sluta med att skära mig (så nånting positivt finns det väl med den dagen), men istället eskalerade överdoserna ordentligt. Nu har jag ju fortfarande inte fått hem journalerna från MAVA, men enligt läkaren på PIVA så tog jag 11 intoxer på 9 månader, & då har ju inte de papper på alla gånger jag överdoserade utan att åka in...
 
Så visst, jag slutade skära mig, men jag bytte bara ut en självskada mot en annan. Det är NU det riktigt svåra är här, när jag inte får göra nån av sakerna. Inte skära mig, & inte intoxikera. Det är nu jag måste lära mig att hitta andra sätt att utstå ångesten på. Riktigt hur det går med det vet jag inte, det ändrar sig liksom från dag till dag.
 
Allt som har hänt påverkar vem jag är idag, jag hade inte varit jag om jag inte gått igenom alla de där hemska tiderna, men trots det så önskar jag att jag aldrig hade behövt genomlida dem. Jag önskar att jag bara kunde trycka på delete & så var allt det hemska borta.
Ovido - Quiz & Flashcards