Super Magic

Direktlänk till inlägg 18 augusti 2013

Sluta med vallningen?!

Av Malin Sjöström - 18 augusti 2013 18:43

Tidigare under året skrev jag här & frågade efter ställen att valla på, & nu undrar jag hur folk egentligen tänker. Jag fick ett erbjudande, & jag tog det. När vi kom dit så berättade jag vilken nivå vi var på, att vi inte har vallat på över 1 år, så att vi var absolut inte i "vall-form". Denna information gav jag henne även INNAN vi bestämde helt att vi skulle komma.

Vi fick bort till fårhagen som inte var helt optimal att valla i då det var träd, rötter & stora stenar överallt, samt att hagen var väldigt liten, men jag bestämde mig ändå för att testa. Java var het (som jag sa innan) & fåren sprängde hagen flera gånger då "staketet" bestod av plaststolpar & 2 trådar, men vi hjälpte till att laga det så gott vi kunde. Efter en stund gick det mycket bättre, vi kom in i rätt "mood" & fick trots allt en bra känlsa. Vi avslutade då & bestämde att vi skulle komma även dagen därpå för att valla lite till, & betalade därför för 2 pass då det var smidigast så.

So far, so good.

Vi hade precis kommit hem när jag fick ett meddelande på Facebook om att hon hade fått förhinder så hon var tvungen att ställa in morgondagens pass, så det var ju bara att acceptera. Hon var trevlig i det meddelandet, & skrev bland annat att vi fick ta det vid ett senare tillfälle istället.
Imorse när jag loggade in så hade hon skrivit här i vallhundsgruppen att jag inte borde åka runt & förstöra andras hagar, utan jag borde gå en kurs för att lära mig att hantera min hund. Sen skrev hon även att vi hade dålig djurhantering & att jag inte var välkommen tillbaka. Jag tog illa upp (vem gör inte det?), men skrev ett neutralt meddelande att hon kunde betala tillbaka pengarna för det passet som inte blev av, men då blockade hon mig.

Så där är jag nu, & jag undrar; är det här vanligt? När man kommer till ett nytt ställe & är helt ärlig & öppen med hur mycket man kan & så får man bara skit för det? Jag skulle inte bli förvånad om hon fortsätter att sprida ut till folk att jag & min hund är hemska & inte borde få komma till nån. En sån här sak får en helt klart att fundera på om det ens är värt att valla, jag har tidigare blivit väldigt bra bemött & det har aldrig varit några problem, men det här får mig verkligen att fundera. Så är det vanligt att det blir såhär? Eller är det bara så att jag & min hund helt borde sluta med vallningen?

(Och ja, jag kan nog glömma dem pengarna jag betalade i förskott!)



Det skrev jag i gruppen "Vallhundsgruppen" på Facebook. Är det verkligen så det ska vara? Både jag & Java älskar att valla, men om det ska vara såhär så tänker jag aldrig mer sätta min fot i en fårhage!! Jag är extremt känslig för kritik, det vet dem flesta som känner mig, & även om jag kanske inte borde ta åt mig så gör jag det, som fan. Detta får mig att backa ännu mer i vallningen då hon påstår att vi har en usel djurhantering & att jag inte har nån kontroll på min hund. INGEN som jag har vallat hos tidigare har sagt nåt sånt, så antingen är dem väldigt snälla, eller också är det den här personen det är fel på.

En sak är då säker, det kommer att ta emot som fan inför nästa vallning, som jag inte har en aning om när den blir av. Det är inte direkt så att jag ser fram emot det, så vem vet, det kanske aldrig blir av?

 
 
Maria

Maria

18 augusti 2013 19:02

Men fy vilken vidrig människa!! Alla vet att dina hundar betyder allt för dig och att du aldrig skulle missköta dom.
Och jag hoppas du kan fortsätta valla, för jag vet ju hur gärna både du och Java vill det!

http://missmanic.se

 
Ingen bild

christina

18 augusti 2013 21:50

Tråkigt att du tagit illa vid dig. Vallning är underbart på många vis.
Men som djurägare så brukar jag fråga den som vill valla för vems skull den tänker valla? Sin, hundens eller fåren? Fåren är aldrig tillfrågade om de vill vara med på våra mänskliga aktiviteter utan de är tvingade. Hunden är för dem ett hot. Det glömmer många bort i ivern att tillgodo se hundarnas och ens eget behov. Att valla med 1års mellanrum för att det är roligt med en hund som får djuren att spränga staketet bör kanske omvärderas. Antingen valla oftare med någon som kan hjälpa till eller så avstår man den aktiviteten. Det handlar inte om hur du tycker om din hund utan det handlar om att visa respekt för fåren. Vallning är inte en träningsgren eller sport utan ett samarbete mellan får, hund och människa. Vi som kommer från agility, lydnad och bruks glömmer lätt bort det ibland.

Malin Sjöström

19 augusti 2013 12:40

Anledningen till att det var så längesen sist är att Java har varit mycket sjuk. Det plus att "min" fårflock försvann. Så vi brukade valla iaf varje vecka, ibland flera gånger i veckan. Så det var inget "planerat" uppehåll, utan det berodde som sagt på sjukdom & brist på får. Men nu vill jag ta upp vallningen igen då Java är frisk.

 
Sofia

Sofia

19 augusti 2013 09:25

Sociala medier har sin för- och nackdelar. Hur du har blivit bemött är väldigt tråkigt och som jag kan läsa blivit en väldigt sorglig historia av det. I och med du du verkar tappat modet för valla, men du vill ändå kanske du ska hitta någon duktig och erfaren vallhundsinstruktör att gå hos, inte för dålig djurhållning eller liknande utan för att få upp ditt självförtroende för vallningen och ge det stöd din hund behöver.

Det finns mängder av debatter kring om man verkligen ska valla bara för att man har en vallhund, och hur mycket det stressar får som inte är vana att bli vallade på. Vill man låna ut får bör man också ha mark till det, tänker på den beskrivning du gav om fårhagen.

Det är enkelt att skriva - ta inte åt dig - men jag vet hur svårt det är skaka av sig den typen av händelser. Så, som jag skrev. Vill du valla - hitta någon som kan hjälpa dig och hunden att bygga självförtroende i grenen.

Det som Christina även skriver är något att ta i beaktning!

http://www.boggas.se

 
Ingen bild

Susanne

19 augusti 2013 13:50

Så synd att du inte kan ta åt dig av kritiken och ta kontakt med en bra vallhundsinstruktör istället för att ösa skit på mig och mina får för verkligheten var så att fåren sprang överallt och staketet gick sönder och jag som djurägare måste då få sätta stopp för detta då.Istället för att hänga ut mig på olika platser så kunde du lägga den energin på att hitta en instruktör i det området du bor och börja där.Mvh Susanne

Malin Sjöström

19 augusti 2013 16:44

Varför sa du det inte till mig direkt när jag var där? Varför skrev du ut det i vallhundsgruppen på Facebook? Och att blocka mig när jag skrev till dig att jag ville ha tillbaka mina pengar, herregud hur gammal är du? Visa att du är vuxen & betala tillbaka!

 
Sofia

Sofia

19 augusti 2013 18:38

Susanne - pajkastning hör inte hemma på Sociala Medier även om det tyvärr förekommer. Istället för ta det ut här varför ringer ni inte varandra och reder ut detta?

http://www.boggas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Sjöström - 11 maj 2014 18:14


Nu har bloggandet flyttat till hemsidan helt & hållet. Så vill ni fortsätta följa oss så är det SuperMagic.se ni ska följa i fortsättningen!     ...

Av Malin Sjöström - 10 maj 2014 17:33


Igår var det en väldigt dålig dag, tuff, tung & mörk på alla sätt & vis, men jag tog mig levande igenom den. Eftersom jag inte mådde bra så tränade jag inget med hundarna, för jag ville inte riskera att tappa humöret & bli irriterad i träningen. Dem ...

Av Malin Sjöström - 8 maj 2014 18:40


Åter igen, tack för alla era kommentarer! Det är nyttigt att höra andras åsikter nu när jag själv inte är säker på hur jag ska gå vidare. Jag får svar från SLS (Lundehundssällskapet) imorrn eller under helgen, så vi får se vad dem har att säga. Rasen...

Av Malin Sjöström - 7 maj 2014 20:03


  Kommer jag nånsin att få uppfylla min dröm med att föda upp hundar? Först köpte jag Java, som min tilltänkta stamtik & vad hände med henne? Jo, hon blev sjuk & var tvungen att kastreras.  Sen köpte jag Rally & vad hände då? Jo, hon har fel på ...

Av Malin Sjöström - 6 maj 2014 18:20


Idag blev det inte alls som planerat.  Ingen Bira & ingen långis. Jäkla regn!! Visst, man kan ju faktiskt gå långisar även fast det regnar, men idag gjorde vi inte det. Jag hade ju sett fram emot en skön tur i solen liksom, men nope, inte idag.   ...

Presentation


Malin - innehavare av kenneln Super Magic, & ägare till bc'n Java & lundehunden Rally

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards